esmaspäev, 24. mai 2010

Porgandikook kohupiimase kattega


Ülimalt lihtne ja maitsev kook, mis peaks meeldima küll igale maiasmokale.

Põhi:

3 muna
2 dl suhkrut
150 gr margariini
2,5 tl küpsetuspulbrit
2-3 tl kaneeli
200 gr jahu
4 dl riivitud porgandit

Kate:

1 purk Alma vanilje maitselist kohupiimakreemi(400 gr)
1 vahukoor(200 ml)
suhkrut
vaniljet
150-200 gr purustatud pähkleid või mandleid

Vahustasin munad suhkruga. Lisasin sulatatud ja jahutatud või, maitseained, küpsetuspulbriga segatud jahu ning riivitud porgandi. Valasin taigna määritud ahjuplaadile ning küpsetasin 200 kraadi juures 20 minutit. Lasin koogil jahtuda. Seni vahustasin omavahel suhkruga vahukoore ja kohupiimakreemi. Määrisin katte jahtunud koogile ja puistasin peale purustatud pähklid.

Purukook keedukreemi ja moosiga


Purutaigen:

4 kl (või suts rohkem) jahu
250 gr margariini
2,5 spl piima
3 spl suhkrut
0,5 tl söögisoodat
0,5 tl 30% äädikat
näpuotsatäis soola

Vahele:

1 purk moosi

Keedukreem:

6 muna
6-9 spl suhkrut(oleneb kui magus on moos)
9 spl jahu
750 ml piima
150 gr võid
6 tl vaniliini

Purutaigna jaoks hakkisin margariini, suhkru ja soola läbi. Lisasin sooda ja äädikaga segatud jahu ning piima, segasin ühtlaseks purutaignaks. Pudistasin kolmveerand sellest võiga määritud ahjuplaadile ja katsin moosiga.
Keedukreemi jaoks vahustasin munad suhkruga, lisasin jahu ja 12 spl külma piima ning segasin ühtlaseks. Ülejäänud piima lasin keema tõusta, segasin munavahuga, kuumutasin veevannis pidevalt segades, kuni kreem pakseneb. Lisasin või ja maitsestasin vaniliiniga.
Moosi peale panin pooleldi jahtunud keedukreemi ja kõige lõpuks ülejäänud puru. Küpsetasin 200 kraadises ahjus 35-40 minutit.

teisipäev, 4. mai 2010

Pita leivad


Taigen:(30 tk)

50 gr pärmi
9 dl käesooja vett
3 tl soola
3 tl suhkrut
1350 gr nisujahu
sorts õli

Lahustasin pärmi käesoojas vees. Lisasin suhkru, soola ja jahu ning sõtkusin kuni taigen käte küljest lahti lõi. Tegin taigna õliga kergelt kokku ja jätsin tunniks sooja kerkima.
Kerkinud taigna jagasin 30-ks palliks. Pallid rullisin 5 mm paksusteks ketasteks. Panin kettad küpsetuspaberile ja lasin veel natuke kerkida(10-15 min).
Tõstsin kettad koos küpsetuspaberiga kuumale ahjuplaadile ja küpsetasin 250 kraadi juures 7 minutit.
Valmis pitad katsin rätikuga.

Tegin pitale sisselõike ja täitsin vastavalt soovile.

reede, 29. jaanuar 2010

Kausitort


Rullbiskviit:

4 muna
1,5 dl suhkrut
5 spl kartulitärklist
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

5-6 dl meelepärast moosi

Vahustasin munad suhkruga tugevaks vahuks. Lisasin omavahel kokku segatud jahu, tärklise ja küpsetuspulbri(läbi sõela). Segasin vaikselt alt ülesse kulgevate liigutustega taigna ühtlaseks. Kallasin taigna küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Silusin ühtlaseks ja küpsetasin 225 kraadi juures 6-8 minutit.
Valmis biskviidi kummutasin küpsetuspaberile. Katsin pealt moosiga ja keerasin
küpsetuspaberisse rulli. Panin järgmise päevani külmkappi tahenema.

Keedukreem:

6 muna
6 spl suhkrut
6-9 spl jahu
750 ml piima
150 gr võid
6 tl vaniliini

Vahustasin munad suhkruga, lisasin jahu ja 12 spl külma piima, segasin ühtlaseks. Üejäänud piima lasin keema tõusta, segasin munavahuga, kuumutasin veevannis pidevalt segades, kuni kreem paksenes. Lisasin või ja vaniliini. Lasin kreemil täielikult maha jahtuda.

Vahukoore-banaanikreem:

2 väikest või üks suur vahukoor
3-4 banaani
suhkrut
vaniliini

Riivisin jämeda augulise riiviga banaanid. Vahustasin vahukoore suhkru ja vaniliiniga tugevaks vahuks. Segasin omavahel kokku.

Tordi kokku panemine:

1 kiht rullbiskviit
2 kiht vahukoor
3 kiht mustikad
4 kiht keedukreem jne.

Glasuuritud kringel (leivaküpsetaja abiga)


See on üks parimaid kringleid, mida ennem teinud olen. Taigna saab lihgtsalt valmis kasutades leivaküpsetaja abi.

Taigen:

7 gr kuivpärmi
8 dl jahu
1,5 dl suhkrut
1 munakollane
250 ml toa sooja piima
0,75 tl soola
75 gr margariini
0,25 tl kardemoni

Täidis:

120 gr vahustatud võid
2 spl kakaod
1 spl kaneeli
1 dl suhkrut

rosinaid
(pähkleid)

Glasuur:

2 spl kuuma vett
1 spl võid
0,5 klaasi suhkrut
1 spl kakaod

Taigna valmistasin leivaküpsetajas.
Kerkinud taigna rullisin lauale laiali ja määrisin pealt kokku segatud täidisega. Peale raputasin rosinaid. Keerasin taigna rulli ja lõikasin ühe paksusteks viiludeks. Viilud ladusin lahtikäivasse tordivormi üksteise kõrvale(jätsin viilude vahele sutsu kerkimis maad) . Küpsetasin 200 kraadi juures 30-35 minutit.
Glasuuri jaoks lasin ained vaikselt keema (suhkur peab täielikult ära sulama), jätsin natukeseks jahtuma ja seejärel niristasin jahtunud kringlile.

teisipäev, 12. jaanuar 2010

Kasukas


See siin on minu lemmik kasukas. Selle kasuka teeb heaks marineeritud kurk ja hästi maitsestatud kaste.

kaks keskmist heeringat
2 sibulat
6 keskmist kartulit
200 gr keedetud porgandeid
5 marineeritud kurki( Felixi kurgid)
3 muna
600 gr keedetud peeti
3 spl sidrunimahla
3 tl suhkrut( lisada mitte magusatele peetidele)

Kaste:

3 dl majoneesi
3 dl hapukoort
1 tl sinepit
2 tl suhkrut
1 tl soola
0,5 tl sidrunipipart

Peale:

4 muna

Lõikasin heeringa, sibula ja kurgi väikesteks tükkideks. Riivisin munad, porgandid, kartulid ja peedi jämeda riiviga. Segasin peedi sidrunimahla ja suhkruga. Ladusin klaaskaussi õhukeste kihtidena heeringa, sibula, kartuli, muna, kurgi, porgandi ja peedi. Segasin omavahel kastme ained ja kallasin pool sellest salatile. Laotasin järelejäänud ained kastmele samas järjekorras. Kallasin peale ülejäänud kastme, katsin toidukilega ning panin järgmise päevani külma. Kaunistasin riivitud munaga.

Kohupiima-vahukooretort piparkookidega


Kapsapada


500 gr makarone
1 väiksem peakapsas
2 tomatit
suts oliivõli
maitsejärgi sojakastet
soola,pipart

Lõikasin kapsa peenikesteks ribadeks ja panin pannile õliga praadima. Lisasin maitse järgi soola ja praadisin kuni kapsas oli pehme ja magus. Keetsin makaronid vähese soolaga maitsestatud vees, kuhu lisasin ka suts õli. Kurnasin makaronid ja panin pannile kapsa juurde. Hakkisin tomatid väikesteks tükkideks ja lisasin samuti pannile. Praadisin kõiki aineid koos veel kord läbi ja maitsestasin sojakastme ja pipraga.

reede, 18. detsember 2009

Leivaküpsetajas küpsetatud sai(900 gr)


Taigen:

1,5 tl kuivpärmi
470 gr nisujahu
4 tl suhkrut
2 tl soola
2 spl võid
sort õli
325 ml piima või vett

Esimesena panin vormi piima, siis suhkru, soola, või, õli ja jahu ning lõpuks pärmi. Valisin küpsetus programmiks 3 tunnise programmi.
Peale vormist välja võtmist mässisin saia puhtasse rätikusse ja lasin jahtuda.

Sipelgapesa



Taigen:

8 dl jahu
200 gr margariini
100 gr suhkrut
100 gr hapukoort
0,5 tl soodat
1 spl äädikat

Kreem:

400 gr suhkruga kondenspiima

Segasin jahu, margariini, suhkru, hapukoore, sooda ja äädika segu ühtlaseks taignaks. Lasin taignal paar tundi külmikus seista. Külma taigna ajasin hakklihamasina jämedast sõelast läbi ahjuplaadile. Saadud ribad küpsetasin ahjus helepruuniks.
Kreemi jaoks keetsin vees kinnist kondenspiimapurki 2 tundi. Valasin saadud kreemi krõbinatele, segasin ja vormisin kuhjaks. Lasin külmikus hanguda.

Mustikapirukas


Taigen:

4 dl jahu
0,5 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
100 gr margariini
1 muna
2 spl külma vett

Kate:

300-400 gr mustikaid
250 gr hapukoort
2 muna
1 spl tärklist
1,5 dl fariinsuhkrut


Segasin köögikombainiga kokku taigna. Surusin taigna vormi põhja ja äärtele.
Kallasin mustikad vormi ja nende peale valasin kokku segatud katte.
Küpsetasin 200 kraadise ahju allosas 30 minutit.
Serveerisin jahtunult jäätisega.

neljapäev, 5. november 2009

Tort ämmale


Kohupiima-õunakook





Jällegi kord nami-namis ringi kolades jäi mulle silma see lihtsalt valmistatav kohupiima-õunakook. Kook oli eriti hea just järgmisel päeval.

Taigen:

5 dl jahu
175 gr suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vaniljet
150 gr sulatatud võid
1 muna
1,25 dl piima

Kate:

5 keskmist õuna
1 tl kaneeli
400 gr kohupiima
1 spl sidrunimahla
1 dl suhkrut
2 muna

Segasin jahu, suhkru ja küpsetuspulbri, lisasin sulatatud või ning segasin purutaoliseks taignaks. Jagasin taigna kaheks.
Ühele poolele taignale lisasin lahtiklopitud muna ja piima. Kallasin saadud taigna vormi ja katsin pealt viiludeks lõigatud õuntega. Peale raputasin kaneeli.
Katte jaoks kloppisin munad suhkruga, segasin juurde kohupiima ja sidrunimahla. Valasin segu õuntele ja puistasin peale ülejäänud purutaigna.
Küpsetasin 200 kraadises ahjus 40-45 minutit.

kolmapäev, 30. september 2009

Tiigri keeks



Taigen:

3 muna
0,5 dl sulatatud võid või õli
5 dl suhkrut
6 dl jahu
1 dl piima
1 dl hapukoort
1 spl küpsetuspulbrit
vaniljet
3 spl kakaod

Munad vahustasin suhkruga, lisasin piima, hapukoore, või ja kokkusegatud kuivained(va.kakao). 1/3 taignale lisasin kakao. Määrisin vormi võiga ja raputasin üle mannaga. Kõigepealt valasin vormi heleda taigna ja siis tumeda taigna. Küpsetasin 180 kraadi juures umbes tund aega.

Kanada õunakook


Taigen:

6 dl jahu
0,5 tl soola
4 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
2 dl suhkrut
2 muna
3 dl piima
1 dl sulavõid
600 gr õunu

Kate:

8 spl fariinsuhkrut
6 spl jahu
4 spl võid
2 tl kaneeli

Segasin omavahel kuivained. Kloppisin munad ja piima ning sulavõi. Lisasin kuivainesegule koos õuntega. Valasin taigna ahjuplaadile. Hakkisin katteained noaga sõmeraks ja puistasin koogile. Küpsetasin 200 kraadi juures 40-50 minutit.

neljapäev, 20. august 2009

Lihtne õunakook



Taigen:

4 dl jahu
2 dl suhkrut
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 dl õli
2 muna
2 dl hapukoort
500 gr viilutatud õunu
fariinsuhkrut
kaneeli

Vahustasin munad suhkruga. Seejärel lisasin hapukoore, õli ja omavahel kokku segatud kuivained. Valasin taigna võiga määritud koogivormi. Taigna katsin õunaviiludega ning peale raputasin kaneeli ja fariinsuhkru. Küpsetasin 200 kraadi juures 40-50 minutit.

Kanamaksapasteet


Koostis:

500 gr kanamaksa(1 karp)
4 keedetud porgandit
150 gr võid
1 sibul
5 küüslauguküünt
soola
pipart

Panin 50 gr võid pannile ja kuumutasin sibula ja küüslaugu klaasjaks, siis lisasin kanamaksa ning pruunistasin õrnalt.
Panin maksasegu, porgandi ja ülejäänud või köögikombaini ning töötlesin pasteediks, vahepeal lisasin ka soola ja pipart.
Lasin külmikus taheneda.

teisipäev, 11. august 2009

Tort banaani lisandiga


Kuna mind külastasid endised töökaaslased, siis oli neile vaja ju üks tort teha ja nii ma ühe tordi valmis meisterdasingi.

Praekurgisupp munaga


See on üks äärmiselt huvitav ja maitsev supp. Retsept pärit Oma Maitsest.

Koostis:

2 pikka kurki
100 gr võid
2 tl jahu
4oo ml kanapuljongit
1 spl värsket hakitud tilli
12-16 spl vahukoort
6 kõvaks keedetud muna

Koorisin kurgi ja hakkisin kuubikuteks. Sulatasin või pannil ja praadisin kurki kergel tulel 5-6 minutit. Lisasin jahu ja puljongi ning lasin vaikselt 10 minutitd keeda, aeg-ajalt segades. Siis lisasin tilli, soola ja pipra ning koore. Hakkisin munad(suuremad tükid) ja panin igasse kaussi. Munade peale panin kulbiga suppi.

Arbuusi-fetajuustusalat oliividega



See salat jäi mul silma nami-nami foorumis ringi kolades. Salat on hästi lihtsalt valmistatav ja jube hea.

Koostis:

1 kg arbuusi
200 fetajuustu
mustapipart
1-2 peotäit musti oliive
3 spl oliivõli
1 spl laimi mahla

Arbuusilt eemaldasin koore ja seemned ning lõikasin viljaliha kuubikuteks. Kuubikud laotasin taldrikule, nende peale panin fetajuustu kuubikud, mustapipra ja viilutatud oliivid. Peale piserdasin õli ja laimimahla.