laupäev, 7. jaanuar 2012

Seene-riisi ja porgandipirukas kiir-lehttaignast




Väga lihtsad ja maitsvad pirukad. Ümber siis kiir-lehttaigen ja ühe sisuks porgand, keedetud muna( 1 toores ka), sool ja või ning teise sisuks seened, sibul, riis, keedetud muna( 1 toores ka),või, sool, pipar.







Suur õuna-kakao täidisega kringel


Taigen:

5 dl piima
50 gr pärmi
1 tl soola
2 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkur
2 tl kardemoni
16 dl jahu
200 gr sulatatud võid või margariini

Täidis:

800 gr pisikesteks tükkideks lõigatud õunu
240 gr vahustatud võid
1,5 spl kaneeli
3-4 spl kakaod
2 dl suhkrut

Kate:

4 spl kuuma vett
2 spl võid või margariini
1 klaas suhkrut
1,5-2 spl kakaod

Vedeldasin pärmi suhkruga. Lisasin käesooja piima, soola, või, kardemoni, vanillsuhkru ja jahu ning sõtkusin, seni kuni taigen kausi ja käte küljest lahti lõi. Kergitasin seni kuni taigen oli kahekordseks kerkinud.
Rullisin taigna lauale lahti(õhukeseks). Määrisin peale kokku segatud(va.õunad) täidise. Raputasin taigna üle õuntega. Keerasin taigna tihedalt rulli ja vormisin kringliks. Küpsetasin 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Glasuuri jaoks lasin katte ained vaikselt keema(suhkur peab ära sulama), jätsin natukeseks jahtuma ning lõpuks niristasin jahtunud kringlile.

Tangu ja verivorstid


Verivorstid:

1 kg tangu
1 kg pekki
1,2 liitrit vett
1,5 liitrit verd
6 keskmist sibulat
3 pead küüslauku
punet
majoraani
peenpipart
soola
soolikaid

Keetmiseks:

vett
soola
loorberit
vürtsi
terapipart

Panin vee keema, lisasin tangud, hautasin väikesel kuumusel kaane all. Lõikasin peki pisikesteks kuubikuteks ja pruunistasin segades keskmisel kuumusel, lisasin hakitud sibula ja kuumutasin segades, kuni sibul muutus läbipaistvaks. Kui tangud olid paisunud, lisasin maitseained ja peki- sibula segu, segasin läbi ning jätsin hauduma. Valmis pudrul lasin veidi jahtuda. Leigele pudrule lisasin kurnatud vere. Täitsin puhastatud sooled üsnagi lõdvalt vorstimasssiga. Vorsti otsad kinnitasin nööriga. Enne keetmist torkisin nõelaga vorstid mõnest kohast läbi. Keetsin vorste ohtras soolaga maitsestatud vees 10-15 minutit, tõstsin ühe kihina jahtuma. Jahtunud vorstid panin ahjuplaadile, pritsisin peale vett ja küpsetasin algul 150 kraadises ahjus ning lõpupoole 200 kraadi juures.

Suur vaarika-banaani brita



Põhi:

2*150 gr pehmet margariini
2* 1,5 dl suhkrut
2*3 munakollast
2*2 dl jahu
2*2 tl küpsetuspulbrit
2*1 dl piima

Kate:

2*3 munavalget
2*2 dl suhkrut
2*1 tl vanillsuhkrut

Vahele:

600 ml vahukoort
maitse järgi suhkrut, vanillsuhkrut
600 gr vaarikaid
5-6 suuremat banaani

Põhja jaoks vahustasin margariini suhkruga. Lisasin vahustades munakollased. Segasin omavahel jahu ja küpsetuspulbri ning lisasin selle vaheldumisi piimaga. Segasin ühtlaseks taignaks ning valasin margariiniga määritud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Silusin taigna silikoon kaabitsaga ühtlaseks.
Katte jaoks vahustasin munavalged suhkruga tugevaks vahuks ning määrisin eelmise taigna peale.
Küpsetasin 175 kraadi juures 30 minutit. Valmis põhja asetasin jahtuma.
Teise põhja valmistasin ka nii.
Valmis põhjad eemaldasin ettevaatlikult küpsetuspaberilt.
Asetasin ühe põhja alusele ja katsin vaarika-banaani vahustatud koore seguga. Asetasin peale teise tordipõhja ja hoidsin kuni serveerimiseni külmkapis. Kaunistasin mustikatega, sest need olid parasjagu käepärast.