kolmapäev, 10. august 2011

Creme caramel



Mõnus karamellise siirupiga kerge magustoit. Retsept Tessa Kiroselt.

350 gr suhkrut
1 liiter piima
vanilliessentsi mõni tilk
6 muna

Panin 200 grammi suhkrut koos mõne tilga veega paksupõhjalisse potti suurele kuumusele. Nii kui suhkur hakkas servadest värvuma, keerasin kuumuse väiksemaks ja kallutasin potti , et kuumus ühtlasemalt jaotuks. Niipea kui suhkur karamellistus ja siirup muutus kuldkollaseks, võtsin poti kohe tulelt ning valasin karamelli kiiresti rõngasvormi põhja ja külgedele. Panin kreemi valmistamise ajaks vormi kõrvale.
Kuumutasin piima keemiseni ning võtsin tulelt. Kloppisin suures kausis munad, ülejäänud suhkru ja vanilliessentsi. Lisasin kulbitäie kuuma piima ning kloppsin edasi, et munasegu hüübima ei hakkaks. Lisasin vähehaaval kogu piima, vaikselt segades.
Valasin kreemi karamelliga vooderdatud vormi. Panin vormi suurde ahjunõusse ning valasin nõusse niipalju kuuma vett , et see ulatus poole koogivormini. Küpsetasin160 kraadises ahju keskosas 50-60 mintit, kuni kreem oli kuldkollane ja hüübinud. Võtsin vormi ahjust välja ning lasin jahtuda. Katsin toidukilega ning panin paariks tunniks külmkappi.
Kummutasin karamellikreemi serveerimisalusele. Lõikasin tükkideks. Serveerisin serveerimisalusel oleva siirupi ja röstitud müsliga

Liba toorjuustukook





Põhi:

200 gr küpsiseid
50 gr sulatatud võid või margariini

Täidis:

800 gr 20% hapukoort
2 tl vanillisuhkrut
185 gr suhkrut
3 spl jahu
3 lahti klopitud muna


Vooderdasin leivavormi põhja küpsetuspaberiga ning määrisin ääred margariiniga. Segasin purustatud küpsised sulavõiga ja vajutasin vormi põhja. Segasin omavahel täidise ained ning valasin vormi küpsise kihi peale. Algul küpsetasin 10 minutit 180 kraadi juures, siis vähendasin kuumuse 120 kraadi peale ja küpsetasin veel 1 tund ja 20 minutit. Lasin ahjus koogil täielikult maha jahtuda ning seejärel asetasin külmikusse.

Brigita sai nelja aastaseks


Tort koosneb biskviidist, maasika-banaani maitselisest vahukoore-kohupiimakreemist ning kuumutatud sefiirist.

Suvikõrvitsa-tomatipasta


Selle mõnusa ja kiirelt valmiva toidu retsepti leidsin ma Nipiraamatust (veits mugandatud)

2-3 suvikõrvitsat
300-400 gr tomateid
400-500 gr spagette
400 ml kohvikoort
3 küüslauguküünt
soola
2-3 spl toiduõli
2 tl punet
100-150 gr riivitud juustu
peale puistamiseks rohelist sibulat

Keetsin kolmeks murtud spagetid õli ja soolaga maitsestatud vees poolvalmis. Kallasin pannile suts õli ja praadisin poolratasteks lõigatud suvikõrvitsad läbi. Lisasin pune ja purustatud küüslauguküüned. Kallasin peale koore ning lasin keema. Hautasin kuni suvikõrvits sai soovitud küpsusastme. Lisasin tükeldatud tomatid. Kuumutasin korra veel toidu läbi. Serveerisin riivitud juustu ja rohelise sibulaga.

Hokey pokey

Minu esimene juuretisega leib


See on tõesti alles minu esimene juuretisega leib aga sugugi mitte viimane, sest selline leib viib keele alla. Retsepti leidsin Nami-namist(veidi mugandatud).

Eeltainas:

100-150 gr leivajuuretist
1 liiter sooja vett
400 gr täistera rukkijahu

Leivatainas:

150 gr suhkrut
1 spl soola
1 spl köömneid
1 spl linaseemneid
700 gr täistera rukkijahu
rosinaid
päevalilleseemneid


Juuretis:

Võtsin 2 viilu Ruksi rukkileiba ja valasin üle petiga. Jätsin kolmeks päevaks sooja kohta seisma ning seejärel segasin leivapudru läbi ning alustasin leiva küpsetamist.

Segasin suures savikausis juuretise sooja vee ja 400 gr täistera rukkijahuga ühtlaseks vedelaks massiks. Panin sooja kohta rätikuga kaetult 8-16 tunniks käärima. Valmis eeltainas on hapuka lõhnaga ja vahutab.
Panin 100-150 gr eeltainast juuretise karpi järgmist leiva küpsetamist ootama.
Nüüd segasin eeltainale juurde leivataigna komponendid ning sain paksu leivataigna.
Määrisin kaks leivavormi võiga kokku ja jagasin taigna vormidesse. Katsin pealt rätikuga ning lasin 2-3 tundi kerkida.
Küpsetasin 250 kraadi juures 5 minutit ja siis alandasin kuumuse 200 kraadini ning küpsetasin 1 tund.
Võtsin leivavormid ahjust välja ja keerasin pahupidi lõikelauale. Lasin kümmekond minuti jahtuda ja seejärel eemaldasin vormid. Määrisin leivad võiga kokku ja keerasin fooliumi sisse. Asetasin leivad tagasi vormi ning lasin neil rahulikult maha jahtuda.